Bu Blogda Ara

5 Kasım 2016 Cumartesi

Ege üniversitesi tiyatro topluluğu tarafından “Geyikler Lanetler” isimli tiyatro canlandırıldı. saat 19:00’da  Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Uzun bir kuyruk vardı gittiğimizde inanamamıştım bu kadar insanın tiyatroya gelmiş olmasına. Hatta önceden izleyip tekrar izlemeye gelenler de olmuştu.bizim için başta bir ödevden ibaret olan tiyatro izleyince özelleşmişti. Murathan Mungan’ın yazdığı oyun, kendilerine bir yurt bulmak için geyikleri yerlerinden eden aşiret ile orman cinleri arasındaki lanet,  öyküsünü anlatıyor. Oyundaki lanete göre, yanlışlıkla hamile bir geyiği vuran beyin hanımı lanet yüzünden hamile kalamaz. Hamile kalmak için cinlerle anlaşma yapar. Doğan’ın oğlu olan Mustafa ise büyüyüp ilk avına çıktığında ruhu geyik olan Cudana’ya âşık olur. Yemeden içmeden kesilir, yatağa düşer. Onun için endişelenen Hazer Bey ile Kureyşa efsuncuları çağırırlar. Efsuncular Cudana‘yı bir kadına dönüştürürler.
 Mustafa ile Cudana evlenir. Cudana daha önce geyik olduğu için hamile kalamaz. Kureyşa’nın tavsiyesi üzerine hamile kalmak için dağlara gidip insan başlı yılanı bulur. Yılan eğer gözlerinden vazgeçerse hamile kalacağını söyler. Cudana gözlerinden vazgeçer, iki çocuğu olur. Gözlerine vurulmuş olan Mustafa Bey ona yüz çevirir. Cudana Mustafa’yı lanetler. İkizler büyüyüp babalarıya birlikte ava çıktıklarında babalarını geyik sanarak öldürürler. Cudana’nın oğlu Kasım yedi sene önce ortadan kaybolmuştur. Soyun devamını sağlaması için, Kasım’ın ikiz kardeşi, Kasım’ın eşi olan Suveyda ile evlenir.  Nasır ve Suveyda’nın oğlu olan Sidar’ın sünnet düğününe Kasım çıkagelir. İki ayrı lider olamayacağı için dövüşmeye başlarlar. Nasır galip gelir. Cudana’nın sağ gözü, Kasım’ın ölümüyle birlikte yeniden açılır.
Tiyatro genel olarak güzeldi. Başta bir şey anlamamıştım ama isimler ve konu tam oturunca tiyatro anlamlandı o an benim için. Tiyatrodaki beni en etkileyen nokta hatta herkesi etkileyen bölüm Cudana’nın tiratıydı. Hatta orda alkış aldı. Ayrıca tiyatrodaki ek müzikler ve oyuncuların seslendirdikleri şarkılarda çok iyiydi. İyi ki geldim dediğim bir tiyatro oldu. Tiyatroya karşı olan önyargılar kırılmalı bence. Sinemadan daha çok zevk veriyor. İlk tiyatroya ilkokulda gitmiştim. Bir çocuk oyunuydu. Şu an daha iyi anladım. Herkes en az bir kere tiyatroya gitmeli bence.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder